2016 “Terrasje Doen?”


Klucht van Hilda Vleugels.

Het is zo er en druk op het terras van cafébaas Laurent. Voor het terras parkeert dakloos Jeanneke haar trolley en bedelmandje. Ze houdt zich gedeisd. Toch zal ze het leven van enkelen beïnvloeden.

Marcel, een weduwnaar, heeft een blind date met een dame die hij op het internet heeft leren kennen. Als zijn beeldschone date (Alice) verschijnt, heeft Jeanneke meteen in de gaten dat er met die vrouw iets niet pluis is. Ze schakelt de diensters en haar dakloze vriend Polle in om Alice in ’t oog te houden. Polle, zo zat als een kanon, komt in actie en Alice wordt ontmaskerd. Dankzij Jeanneke’s waakzaamheid is Marcel aan een groot onheil ontsnapt. De dienster die op bevallingsverlof is, komt langs met haar baby. Ze wil niet zeggen wie de vader is. Dienster Julie vermoedt dat de cafébaas daar voor iets tussen zit. Die is immers erg gevoelig voor vrouwelijk schoon. En dat terwijl zij eigenlijk verliefd is op haar chef.

Jean-Marie en zijn hooghartige moeder Suzanne arriveren op het terras. Suzanne is de vrouw van de gevangenisdirecteur. Polle kent haar. Suzanne wil haar zoon, die pas afgestudeerd is als burgerlijk ingenieur, aan een goede job helpen. Een praatje met de kabinetschef, die ook op het terras zit, zou daarbij kunnen helpen. Suzanne’s autoritair en zelfingenomen gedrag is evenwel onuitstaanbaar. Jeanneke en Polle werken Suzanne’s onelegante afgang in de hand. Als femme fatale Brigitte toekomt, valt Laurent voor haar als een blok. Zeer tot ongenoegen van Julie.
Brigitte pleegt een telefoontje en Jeanneke veert op. Die Brigitte blijkt de oorzaak te zijn van Jeanneke’s erbarmelijke toestand. Wraakgevoelens steken de kop op. Jeanneke zet Brigitte op een onorthodoxe manier betaald.

Jeanneke, die op een ingetogen manier voor het geluk van anderen zorgt, wordt uiteindelijk zelf beloond.